Hrana povečuje tveganje za hipertenzijo, poudarek na omejevanju soli in nezdravih maščob
življenjski slog zdravstvo

Hrana povečuje tveganje za hipertenzijo, poudarek na omejevanju soli in nezdravih maščob

Povišan krvni tlak, znan tudi kot hipertenzija, prizadene številne posameznike, pri čemer prehrana igra ključno vlogo pri njegovem zniževanju. Strokovnjaki poudarjajo pomen uživanja več sadja, zelenjave in pustih beljakovin. Poleg tega je nujno omejiti vnos soli in nezdravih maščob. Kot primer so navedeni slani prigrizki, kot je čips, ki so bogati s soljo in nezdravimi maščobami, kar prispeva k tveganju za hipertenzijo. Osebam, starejšim od 40 let, je priporočeno redno preverjanje krvnega tlaka.

Izvorni članki

Ova hrana povećava rizik od hipertenzije
24sata.info | 23. 7. 2025 14:40
Ova hrana povećava rizik od hipertenzije
avaz.ba | 23. 7. 2025 12:43

Entitete in sentiment

Entiteta Sentiment
Hipertenzija Negativno
Sol Negativno
Nezdrave maščobe Negativno
Slane grickalice Negativno
Čips Negativno
Sadje Pozitivno
Zelenjava Pozitivno
Pusti proteini Pozitivno

Zakaj je novica relevantna za Slovenijo

Povišan krvni tlak je pogosta zdravstvena težava v Sloveniji, zato so informacije o prehrani in preventivi zelo relevantne za splošno populacijo.