Ogrevanje morij ogroža ključne fitoplankton vrste in s tem prehranjevalno verigo
tehnologija okolje

Ogrevanje morij ogroža ključne fitoplankton vrste in s tem prehranjevalno verigo

Nova raziskava kaže, da bi lahko se ogrevanje oceanov močno zmanjšalo populacijo drobnega fitoplanktona, ki je bistvenega pomena za morsko prehranjevalno verigo. Raziskovalci so ugotovili, da bo najmanjši in najštevilčnejši fitoplankton na Zemlji, Prochlorococcus, ki je temelj morske prehranjevalne verige in pomaga uravnavati planetarno podnebje, v toplejšem svetu nazadoval.

Izvorni članki

Podobni članki

V ZDA se obeta nov prehranski trend: vlaknine
posel zdravstvo
V ZDA se obeta nov prehranski trend: vlaknine

19. nov 15:56

Potrošniki v ZDA, ki so se naveličali dodajanja proteinov v praktično vse izdelke, se bodo kmalu srečali z novim trendom: vlakninami. Število novih izdelkov, ki se promovirajo z visoko vsebnostjo vlaknin, je v letošnjem letu močno naraslo. Na družbenih omrežjih se pojavlja na stotine videoposnetkov, ki poudarjajo koristi prehranskih vlaknin in delijo recepte za njihovo večjo porabo.

Umetna inteligenca sproža razpravo na podnebni konferenci COP30 v Braziliji
politika okolje
Umetna inteligenca sproža razpravo na podnebni konferenci COP30 v Braziliji

18. nov 15:57

Na podnebni konferenci ZN COP30 v Braziliji je umetna inteligenca predstavljena kot junak, ki si zasluži pohvalo, in kot zločinec, ki ga je treba nadzorovati. Tehnološka podjetja in nekatere države na konferenci promovirajo načine, kako lahko umetna inteligenca pomaga reševati globalno segrevanje, ki ga povzroča predvsem izgorevanje fosilnih goriv. Poudarjajo, da ima tehnologija potencial za povečanje učinkovitosti električnih omrežij, pomoč kmetom pri napovedovanju vremenskih vzorcev, sledenje selitvenim vrstam v globokem morju in načrtovanje infrastrukture.

Strokovnjaki opozarjajo, da proizvajalci visoko predelane hrane izkoriščajo minimiziranje škode za zdravje po zgledu tobačne industrije
posel zdravstvo
Strokovnjaki opozarjajo, da proizvajalci visoko predelane hrane izkoriščajo minimiziranje škode za zdravje po zgledu tobačne industrije

19. nov 0:56

Nova serija člankov, ki jo je napisalo 43 strokovnjakov za prehrano, razkriva, da visoko predelana hrana prispeva k svetovni debelosti, kroničnim boleznim in prezgodnji smrti. Kljub temu prehrambena industrija agresivno trži nove in obstoječe izdelke v tej kategoriji, da bi ustvarila ogromne dobičke, pri čemer se poslužuje strategij, podobnih tistim, ki jih je uporabljala tobačna industrija.

Strokovnjaki svetujejo skupinsko delovanje pri podnebnih spremembah zaradi majhnega vpliva posameznika
okolje gospodarstvo
Strokovnjaki svetujejo skupinsko delovanje pri podnebnih spremembah zaradi majhnega vpliva posameznika

15. nov 16:05

Medtem ko se svetovni voditelji pripravljajo na srečanje COP30 v Braziliji, kjer bodo razpravljali o omejevanju podnebnih sprememb, se posamezniki pogosto počutijo nemočne. Kljub temu ima združevanje v skupine pri podnebnih aktivnostih večji vpliv, kot ga lahko doseže posameznik. Leah Stokes, strokovnjakinja za okoljsko politiko, poudarja, da je pomembno, da se ljudje združijo in povečajo svoj vpliv.

Entitete in sentiment

Entiteta Sentiment
Prochlorococcus Negativno
Zemlja nevtralno

Zakaj je novica relevantna za Slovenijo

Ogrožanje prehranjevalne verige ima lahko dolgoročne posledice tudi za Slovenijo, čeprav je geografsko oddaljena od prizorišča raziskave.