Paprika in citrusi najbolj onesnaženi s pesticidi, sledijo jim jagode
Objavljeno: 23. 12. 2025 9:56
Po podatkih nove PesticidenEetwijzer, ki temelji na meritvah nizozemske agencije NVWA, je paprika zelenjava z največ ostanki pesticidov. Citrusi in jagode si delijo naziv sadja, na katerem so najpogosteje prisotni škodljivi ostanki pesticidov.
Viri imajo različne politične orientacije in preference, prav tako tipe poročanja.
Vsak vir lahko poroča na več različnih načinov (objavljanje novic, intervjuji, itn.
Ni nujno, da so viri vedno zanesljivi. Če je vir kdaj v preteklosti širil dezinformacije ali propagando,
je to navedeno, vendar to ne pomeni samodejno, da je ta novica lažna.
Prav tako ni nujno, da so viri z določeno politično orientacijo vedno pristranski v poročanju.
Število kvadratkov prikazuje, koliko virov v tej novici ima določeno značilnost.
Informacija o prisotnosti pesticidov v hrani je pomembna za ozaveščanje potrošnikov o izbiri in pripravi hrane, čeprav se dogaja v drugi državi in ne neposredno vpliva na Slovenijo.
Danska zelenjava je bila v skoraj osmih od desetih vzorcev popolnoma brez pesticidov, kažejo raziskave. Dansko sadje in zelenjava sta najboljša izbira za tiste, ki se želijo izogniti ostankom pesticidov.
Hrvaški državni inšpektorat je opozoril na umik 500-gramskega pakiranja češnjevega paradižnika zaradi previsoke ravni pesticida acetamiprida. Izdelek, ki prihaja iz Italije, ne ustreza standardom EU glede maksimalne dovoljene vsebnosti pesticidov. Iz prodaje ga umikajo trgovske verige, med njimi tudi Plodine.
Sadni raziskovalec Jan Verschoor in prodajalec zelenjave Christian Hesselberth sta delila nasvete, kako prepoznati sočno in okusno mandarino. Poudarila sta štiri ključne lastnosti, na katere morajo biti potrošniki pozorni pri izbiri.
Inšpekcijski pregledi živil na Cipru so odkrili, da uvožene hruške in stročji fižol vsebujejo prekomerne količine pesticidov. Pri pregledu domačega granatnega jabolka pa so odkrili uporabo zaščitnih sredstev, ki niso bila priporočena. Odkritja so bila objavljena v tedenskem poročilu o nadzoru živil.
V Avstriji se je od leta 1492 razširilo 1.614 tujerodnih rastlinskih vrst, opozarjajo dunajski ekologi Franz Essl in Michael Glaser. Med njimi jih 93 škoduje zdravju, kmetijstvu, gozdarstvu in biotski raznovrstnosti. Ena takšnih je ambrozija, ki povzroča alergije.
Nizozemska agencija za varnost hrane in potrošnih izdelkov (NVWA) je opozorila proizvajalce rastlinskih mesnih nadomestkov, da na embalaži ne smejo več uporabljati besede 'gehakt' (mleto meso). Agencija je ukrep sprejela, ker meni, da uporaba te besede zavaja potrošnike.
Informacija o prisotnosti pesticidov v hrani je pomembna za ozaveščanje potrošnikov o izbiri in pripravi hrane, čeprav se dogaja v drugi državi in ne neposredno vpliva na Slovenijo.
Spletno mesto apdejt.si je ljubiteljski projekt,
ki se nenehno spreminja in nadgrajuje, zato nam spremljanje analitike veliko pomeni.
O piškotih in zasebnosti
Spletno mesto uporablja piškote za zbiranje anonimiziranih podatkov o obiskanosti, za nekatere nastavitve
in za pravilno delovanje oglaševanja. Podatki nam pomagajo razumeti, kako izboljšati spletno mesto.
Za shranjevanje piškotov je potrebno vaše dovoljenje. Če kliknete Sprejmi,
s tem dovolite uporabo piškotov za nastavitve, analitiko in oglaševanje. Če ne želite piškotov za oglaševanje,
kliknite Spremeni nastavitve in izberite dovoljene kategorije.
Nujno potrebnih piškotov ni mogoče izklopiti. Če ne želite sodelovati v merjenju statistike obiskanosti,
vam priporočamo, da zapustite to stran. Obiščete lahko npr.
arhiv citatov Zlopamtilo.si ali pa
iskalnik sinonimov Kontekst.io
Več informacij o piškotkih, hrambi podatkov in zasebnosti najdete na strani o
zasebnosti. Za razlago o označevanju
verodostojnosti virov preberite vizitko.
Nastavitve piškotkov
Tu lahko vklopite ali izklopite oglaševalske piškote. Nujno potrebnih ni mogoče izklopiti.