Ker slika ni na voljo, prikazujemo umetniško delo.
Sredina
Zanesljiv vir Verified Propaganda
življenjski slog
Sredina
Zanesljiv vir Verified Propaganda

Matevž: Slovenska klasika v treh različicah

Članek predstavlja matevž, klasično slovensko prilogo iz krompirja in fižola, ki jo tradicionalno postrežemo ob kislem zelju. Ponuja tudi sodobne različice te priljubljene jedi.

Izvorni članki

Matevž: slovenska klasika na tri načine
Matevž: slovenska klasika na tri načine
slovenskenovice.si | 18. 12. 2025 6:30
Matevž: slovenska klasika na tri načine
Matevž: slovenska klasika na tri načine
odprtakuhinja.delo.si | 18. 12. 2025 5:20

Lastnosti poročanja virov

Viri imajo različne politične orientacije in preference, prav tako tipe poročanja. Vsak vir lahko poroča na več različnih načinov (objavljanje novic, intervjuji, itn. Ni nujno, da so viri vedno zanesljivi. Če je vir kdaj v preteklosti širil dezinformacije ali propagando, je to navedeno, vendar to ne pomeni samodejno, da je ta novica lažna. Prav tako ni nujno, da so viri z določeno politično orientacijo vedno pristranski v poročanju.

Število kvadratkov prikazuje, koliko virov v tej novici ima določeno značilnost.

Objektivnost

nepristranski:
pristranski:

Zanesljivost

zanesljiv:

Politična orientacija

sredina:
leva sredina:
neznano:
desno:

Politične preference

liberalen:
progresiven:
neznano:
populističen:

Tip poročanja

poročanje o novicah:
mnenja in komentarji:
reportaže:
preiskovalno novinarstvo:
analize:
nasveti:
kronika:

Neodvisnost

neodvisen:
odvisen:

Več o ocenjevanju virov.

Zakaj je novica relevantna za Slovenijo

Recepti tradicionalne slovenske jedi so relevantni za življenje v Sloveniji, saj ohranjajo kulinarično dediščino.

Podobni članki

Krompir v zelnici: Preprosta in okusna jed za hladne dni
življenjski slog
Krompir v zelnici: Preprosta in okusna jed za hladne dni

28. okt 8:04

Članki s spletnih strani delo.si, odprtakuhinja.delo.si in slovenskenovice.si predstavljajo recept za krompir v zelnici, tradicionalno pivško jed, ki jo je enostavno pripraviti iz treh sestavin, ki so vedno pri roki. Poudarjajo, da je jed preprosta, okusna in priročna za hladne dni.

Tuš ponuja slovenski krompir kljub poplavi uvoženega
gospodarstvo industrija
Tuš ponuja slovenski krompir kljub poplavi uvoženega

3. okt 15:05

Medtem ko kmetje opozarjajo na preveliko količino uvoženega krompirja na slovenskem trgu, trgovine Tuš poudarjajo, da ponujajo krompir slovenskih pridelovalcev. S tem želijo podpreti domače kmetijstvo in ohraniti tradicijo pridelave krompirja v Sloveniji.

Paprike in gomoljna zelenjava v ospredju kulinaričnih dvobojev
življenjski slog
Paprike in gomoljna zelenjava v ospredju kulinaričnih dvobojev

4. nov 9:07

V kuhinji se odvija dvoboj paprik, kjer se rumena, rdeča in zelena paprika potegujejo za naziv zmagovalke na krožniku. Vsaka barva ima svoje značilnosti: rdeča je sladka in mesnata, rumena svilnata in blaga, zelena pa živa in rahlo travnata. Poleg paprik je v ospredju tudi gomoljna zelenjava, ki jo lahko hrustljavo zapečemo v pečici. Gomoljna zelenjava, kot so zelena, koleraba, pastinak, korenček in rdeča pesa, je lahko priloga ali glavna jed.

V Zagrebu izdana kuharica slovenske manjšine
kultura življenjski slog
V Zagrebu izdana kuharica slovenske manjšine

24. nov 13:57

Na Hrvaškem je izšla dvojezična kuharica "Spomini na babičino kuhinjo", ki jo je avtorica Marjeta Trkman Kravar sestavila s pomočjo tamkajšnjih Slovenk. Knjiga vsebuje recepte za tradicionalne slovenske jedi in po besedah etnologinje Lee Kužnik predstavlja pomemben del identitete slovenske manjšine v Zagrebu.

Zakaj je novica relevantna za Slovenijo

Recepti tradicionalne slovenske jedi so relevantni za življenje v Sloveniji, saj ohranjajo kulinarično dediščino.