Objavljeno: 31. 7. 2025 6:30
Najnovejše raziskave, objavljene na portalih laopinion.com in yucatan.com.mx, so pokazale povezavo med visoko stopnjo uživanja ultraprocesirane hrane in povečanim tveganjem za nastanek pljučnega raka. Med tovrstno hrano spadajo izdelki kot so gazirane pijače, juhe v pločevinkah, piščančji medaljoni, ocvrt krompirček in sladoled. Strokovnjaki že dlje časa opozarjajo na škodljive učinke ultraprocesirane hrane na splošno zdravje, nova dognanja pa to povezavo razširjajo tudi na enega izmed glavnih vzrokov smrti.
| Entiteta | Sentiment |
|---|---|
| ultraprocesirana hrana | Negativno |
| Pljučni rak | zelo negativno |
Povezava med prehrano in rakom je zelo pomembna za javno zdravje v Sloveniji, saj se nanaša na zdravje in prehranske navade prebivalstva. Pljučni rak je pomemben zdravstveni problem tudi v Sloveniji, zato so tovrstne raziskave zelo relevantne.