Študija povezuje uživanje živalskih beljakovin z zmanjšanim tveganjem za raka, podjetja s sintetičnim mesom pa se soočajo s težavami
Desno
Možen dezinfo Verified Propaganda
tehnologija gospodarstvo zdravstvo

Študija povezuje uživanje živalskih beljakovin z zmanjšanim tveganjem za raka, podjetja s sintetičnim mesom pa se soočajo s težavami

Nova študija Univerze McMaster je pokazala, da uživanje živalskih beljakovin ni povezano s povečanim tveganjem za smrtnost, ampak celo z rahlim zmanjšanjem smrti zaradi raka. Zaradi tega se podjetja, ki proizvajajo sintetično meso, soočajo z gospodarskimi težavami. Študija je spodbudila razpravo o prehranskih smernicah in vplivu sintetičnega mesa na zdravje.

Izvorni članki

Consuming animal protein may lower cancer morta...
thebrighterside.news | 27. 8. 2025 11:51
Fake Meat Companies Facing Bankruptcy as Study ...
newspunch.com | 27. 8. 2025 8:35
Anti-meat agenda crumbles as study links animal...
naturalnews.com | 27. 8. 2025 4:17

Lastnosti poročanja virov

Viri imajo različne politične orientacije in preference, prav tako tipe poročanja. Vsak vir lahko poroča na več različnih načinov (objavljanje novic, intervjuji, itn. Ni nujno, da so viri vedno zanesljivi. Če je vir kdaj v preteklosti širil dezinformacije ali propagando, je to navedeno, vendar to ne pomeni samodejno, da je ta novica lažna. Prav tako ni nujno, da so viri z določeno politično orientacijo vedno pristranski v poročanju.

Število kvadratkov prikazuje, koliko virov v tej novici ima določeno značilnost.

Tip poročanja

propaganda:
senzacionalizem:
dezinformacije:
mnenja in komentarji:
zabava:
človeške zgodbe:
poročanje o novicah:
klikbajt:

Zanesljivost

zelo nezanesljiv:
zanesljiv:

Politična orientacija

skrajno desno:
neznano:

Politične preference

populističen:
antiestablišmentsko:
teorije zarote:
libertaren:
protisistemski:
aktivističen:
konzervativen:
neznano:

Neodvisnost

neodvisen:

Objektivnost

pristranski:

Več o ocenjevanju virov.

Podobni članki

Strokovnjaki opozarjajo na tveganje za raka pri umetno pridelanem 'mesu'
zdravstvo življenjski slog
Strokovnjaki opozarjajo na tveganje za raka pri umetno pridelanem 'mesu'

8. dec 3:56

Strokovnjaki opozarjajo na naraščajoče tveganje za nastanek raka, povezano z laboratorijsko pridelanim mesom. Opozarjajo na izdelek, ki se trži kot prihodnost trajnostne hrane, vendar temelji na tehnologiji, ki je podobna biologiji tumorjev. Pridelava mesa v laboratoriju je odvisna od nesmrtnih celičnih linij, ki so zasnovane tako, da se neskončno razmnožujejo.

Študija povezuje uživanje ultra-procesirane hrane s povečanim tveganjem za zgodnji pojav raka debelega črevesa in danke
zdravstvo tehnologija
Študija povezuje uživanje ultra-procesirane hrane s povečanim tveganjem za zgodnji pojav raka debelega črevesa in danke

19. nov 0:56

Nova študija, objavljena v JAMA Oncology, ugotavlja, da je visoka poraba ultra-procesirane hrane povezana s 45-odstotnim povečanjem tveganja za razvoj adenomov in polipov debelega črevesa in danke, ki lahko vodijo v raka, zlasti pri mlajših odraslih. Študija je trajala 24 let in je pokazala, da je večje uživanje ultra-procesirane hrane povezano z zgodnejšim pojavom te vrste raka.

Študija povezuje herbicid Roundup z več vrstami raka
okolje tehnologija
Študija povezuje herbicid Roundup z več vrstami raka

19. avg 20:13

Mednarodna študija je ugotovila, da je doživljenjska izpostavljenost glifosatu, celo v odmerkih, ki veljajo za »varne«, pri podganah povzročila več agresivnih vrst raka, vključno z levkemijo, tumorji ščitnice in rakom živčnih ovojnic. Tumorji so se pojavili prej in bili bolj razširjeni. Študijo so povzeli na spletnih straneh sgtreport.com in trendsjournal.com.

V Evropi in svetu narašča število smrti zaradi raka, ki je v Evropi drugi najpogostejši vzrok smrti
tehnologija zdravstvo
V Evropi in svetu narašča število smrti zaradi raka, ki je v Evropi drugi najpogostejši vzrok smrti

25. sep 13:07

V Evropski uniji je leta 2022 umrlo več kot 5 milijonov ljudi, pri čemer so bolezni srca še vedno najpogostejši vzrok smrti, sledi pa jim rak. Strokovnjaki napovedujejo, da se bo število smrti zaradi raka po svetu v naslednjih 25 letih povečalo za skoraj 75 %, kljub napredku v zdravljenju in prizadevanjem za zmanjšanje dejavnikov tveganja. Države z nizkimi dohodki naj bi bile najbolj prizadete.

Studija iz Češke in kritike o cepljenju proti Covid-19 sprožajo razprave
tehnologija zdravstvo
Studija iz Češke in kritike o cepljenju proti Covid-19 sprožajo razprave

3. sep 16:12

Nedavno objavljena češka študija analizira povezavo med cepivi proti Covidu-19 in splošno umrljivostjo na nacionalni ravni, kar je sprožilo razpravo. Tomas Fürst je pripravil povzetek študije, ki poziva k previdnosti pri interpretaciji podatkov. Hkrati pa se pojavljajo kritike proti antivakserskim argumentom, ki jih nekateri zdravstveni strokovnjaki zavračajo in poudarjajo pomen zaupanja pediatrom glede cepljenja otrok. Kritiki opozarjajo na nevarnost zavajajočih informacij in lažnih predstav na družbenih medijih.

Standardno zdravljenje raka na možganih v enem letu povzroči merljivo kognitivno poslabšanje, razkriva nova študija
zdravstvo tehnologija
Standardno zdravljenje raka na možganih v enem letu povzroči merljivo kognitivno poslabšanje, razkriva nova študija

12. dec 0:56

Nova študija, objavljena v reviji Neuro-Oncology, razkriva, da standardno, agresivno zdravljenje počasi rastočih gliomov z mutacijo IDH povzroči pomembno, merljivo kognitivno poslabšanje v enem letu. To izpodbija predpostavko, da je takšna terapija vedno koristna. Pri bolnikih, ki so po operaciji prejeli standardni protokol radioterapije in kemoterapije, se je pokazalo izrazito poslabšanje: pri 24 % se je poslabšala izvršilna funkcija, pri 21 % pa...

Entitete in sentiment

Entiteta Sentiment
Univerza McMaster nevtralno
Živalske beljakovine Pozitivno
Sintetično meso Negativno
Rak Negativno
Umetno meso Negativno

Zakaj je novica relevantna za Slovenijo

Čeprav študija ni bila izvedena v Sloveniji, lahko njene ugotovitve vplivajo na razmišljanje o prehrani in zdravju tudi v Sloveniji. Poleg tega so podjetja s sintetičnim mesom prisotna tudi na slovenskem trgu.