V Združenih državah letno zavržejo milijone ton hrane: nasveti za zmanjšanje tega pojava
Objavljeno: 27. 11. 2025 17:56
V Združenih državah Amerike vsako leto zavržejo približno 35 milijonov ton hrane, kar predstavlja okoli 31% vse pridelane hrane. Neprofitna organizacija ReFED ponuja nasvete in strategije za zmanjšanje količine zavržene hrane v gospodinjstvih.
Viri imajo različne politične orientacije in preference, prav tako tipe poročanja.
Vsak vir lahko poroča na več različnih načinov (objavljanje novic, intervjuji, itn.
Ni nujno, da so viri vedno zanesljivi. Če je vir kdaj v preteklosti širil dezinformacije ali propagando,
je to navedeno, vendar to ne pomeni samodejno, da je ta novica lažna.
Prav tako ni nujno, da so viri z določeno politično orientacijo vedno pristranski v poročanju.
Število kvadratkov prikazuje, koliko virov v tej novici ima določeno značilnost.
V okolici Seattla gospodinje, kot je Cheryl Ewaldsen, prostovoljno pečejo kruh za lokalne banke hrane. Ewaldsenova je nedavno spekla tri hlebce pšeničnega kruha, ki so bili namenjeni družinam, ki se spopadajo z lakoto in visokimi stroški živil. Mreža okoli 900 domačih pekov se odziva na potrebe bank hrane po svežem kruhu.
Mesto San Francisco je vložilo tožbo proti največjim prehrambenim proizvajalcem v državi, kot sta Coca-Cola in Nestle, ker naj bi bila ultra predelana hrana odgovorna za krizo javnega zdravja. Mestni odvetnik David Chiu je v tožbi imenoval deset podjetij, vključno s proizvajalci priljubljenih živil, kot so Oreo.
Nove raziskave kažejo, da je povečano uživanje ultra-procesirane hrane povezano z naraščanjem kolorektalnega raka pri mladih ljudeh po svetu, še posebej v Združenih državah Amerike, kjer ta hrana predstavlja velik del prehrane.
Zaradi načrtovane zaustavitve plačil pomoči pri prehrani, ki jo je predvidel ameriški oddelek za kmetijstvo (USDA) s 1. novembrom, organizacije za pomoč pri prehrani pozivajo ljudi, da pomagajo svojim sosedom, ki bodo morda potrebovali dodatno pomoč pri zagotavljanju hrane.
V ZDA se krepi gibanje za bolj zdrave šolske malice, ki namesto predelane hrane, kot so piščančji medaljoni in dolge hrenovke, uvaja lokalno pridelano zelenjavo in lečne takose. Medtem je norveška študija, ki je spremljala 77.100 žensk, pokazala, da uživanje velikih količin ultra-procesirane hrane povečuje tveganje za razvoj raka debelega črevesa za do 24 odstotkov.
Študija je pokazala, da bi prehrana, bogata s sadjem, zelenjavo in oreščki, ter z malo mesa in mlečnih izdelkov, lahko preprečila do 15 milijonov smrti po vsem svetu vsako leto. Tako imenovana 'planetarna zdrava prehrana' je povezana s 27-odstotnim zmanjšanjem tveganja za prezgodnjo smrt in manj primerov sladkorne bolezni, raka in bolezni srca.
Zmanjševanje količine zavržene hrane je relevantno tudi za Slovenijo, saj ima pozitiven vpliv na okolje in gospodarstvo.
Spletno mesto apdejt.si je ljubiteljski projekt,
ki se nenehno spreminja in nadgrajuje, zato nam spremljanje analitike veliko pomeni.
O piškotih in zasebnosti
Spletno mesto uporablja piškote za zbiranje anonimiziranih podatkov o obiskanosti, za nekatere nastavitve
in za pravilno delovanje oglaševanja. Podatki nam pomagajo razumeti, kako izboljšati spletno mesto.
Za shranjevanje piškotov je potrebno vaše dovoljenje. Če kliknete Sprejmi,
s tem dovolite uporabo piškotov za nastavitve, analitiko in oglaševanje. Če ne želite piškotov za oglaševanje,
kliknite Spremeni nastavitve in izberite dovoljene kategorije.
Nujno potrebnih piškotov ni mogoče izklopiti. Če ne želite sodelovati v merjenju statistike obiskanosti,
vam priporočamo, da zapustite to stran. Obiščete lahko npr.
arhiv citatov Zlopamtilo.si ali pa
iskalnik sinonimov Kontekst.io
Več informacij o piškotkih, hrambi podatkov in zasebnosti najdete na strani o
zasebnosti. Za razlago o označevanju
verodostojnosti virov preberite vizitko.
Nastavitve piškotkov
Tu lahko vklopite ali izklopite oglaševalske piškote. Nujno potrebnih ni mogoče izklopiti.