Uživanje ultra-procesirane hrane povezano z visokim tveganjem za nastanek kolorektalnih tumorjev
Objavljeno: 13. 11. 2025 18:05
13. nov 11:14
Nove raziskave kažejo, da je povečano uživanje ultra-procesirane hrane povezano z naraščanjem kolorektalnega raka pri mladih ljudeh po svetu, še posebej v Združenih državah Amerike, kjer ta hrana predstavlja velik del prehrane.
Porast kolorektalnega raka pri mladih ljudeh po svetu, še posebej v Združenih državah Amerike, je povezan s povečanim uživanjem ultra-procesirane hrane. Ta hrana predstavlja približno 70 % ameriške ponudbe hrane in skoraj 60 % kaloričnega vnosa odraslih v ZDA. Raziskave kažejo na povezavo med to vrsto hrane in razvojem tumorjev, ki lahko vodijo v raka.
Viri imajo različne politične orientacije in preference, prav tako tipe poročanja.
Vsak vir lahko poroča na več različnih načinov (objavljanje novic, intervjuji, itn.
Ni nujno, da so viri vedno zanesljivi. Če je vir kdaj v preteklosti širil dezinformacije ali propagando,
je to navedeno, vendar to ne pomeni samodejno, da je ta novica lažna.
Prav tako ni nujno, da so viri z določeno politično orientacijo vedno pristranski v poročanju.
Število kvadratkov prikazuje, koliko virov v tej novici ima določeno značilnost.
Povezava med prehrano in zdravjem je relevantna za vse prebivalce Slovenije, saj lahko ozaveščenost o tveganjih vpliva na preventivne ukrepe in izboljšanje zdravstvenega stanja.
V ZDA se krepi gibanje za bolj zdrave šolske malice, ki namesto predelane hrane, kot so piščančji medaljoni in dolge hrenovke, uvaja lokalno pridelano zelenjavo in lečne takose. Medtem je norveška študija, ki je spremljala 77.100 žensk, pokazala, da uživanje velikih količin ultra-procesirane hrane povečuje tveganje za razvoj raka debelega črevesa za do 24 odstotkov.
V Združenih državah Amerike vsako leto zavržejo približno 35 milijonov ton hrane, kar predstavlja okoli 31% vse pridelane hrane. Neprofitna organizacija ReFED ponuja nasvete in strategije za zmanjšanje količine zavržene hrane v gospodinjstvih.
Nova raziskava z MIT razkriva, da prehrana z visoko vsebnostjo maščob preoblikuje jetrne celice in jih naredi bolj dovzetne za mutacije, ki povzročajo raka. Zrele jetrne celice se zaradi takšne prehrane vrnejo v nezrelo, matično stanje, kar jim pomaga preživeti stresne razmere, dolgoročno pa poveča tveganje za razvoj raka jeter. Prehrana, ki jo sledi več milijonov Američanov, prisili jetra v 'način preživetja'.
V Washingtonu so okrepili prizadevanja za zaščito javnega zdravja, pri čemer so izpostavili delo dr. Edgarja Marcuseja, zaslužnega profesorja pediatrije na Univerzi v Washingtonu, ki je prejel nagrado za življenjsko delo za svoje prizadevanje za izkoreninjenje otroških bolezni, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem. Medtem je vrhovno sodišče v Kansasu odločilo v prid ženski, Katlin Keeran, ki je izgubila ponudbo za delo, ker je zavrnila cepljenje proti COVID-19. Sodišče je zavrnilo argumente delodajalca, da zvezna zakonodaja nadomešča državno zakonodajo, ki omejuje preverjanje iskrenosti verskega prepričanja.
Glede na raziskavo so Kanadčani spremenili svoje nakupovalne, kuharske in prehranjevalne navade zaradi naraščajočih cen hrane. Raziskava kaže, da je dostopnost hrane glavna skrb kanadskih potrošnikov.
Mesto San Francisco je vložilo tožbo proti največjim prehrambenim proizvajalcem v državi, kot sta Coca-Cola in Nestle, ker naj bi bila ultra predelana hrana odgovorna za krizo javnega zdravja. Mestni odvetnik David Chiu je v tožbi imenoval deset podjetij, vključno s proizvajalci priljubljenih živil, kot so Oreo.
Povezava med prehrano in zdravjem je relevantna za vse prebivalce Slovenije, saj lahko ozaveščenost o tveganjih vpliva na preventivne ukrepe in izboljšanje zdravstvenega stanja.
Spletno mesto apdejt.si je ljubiteljski projekt,
ki se nenehno spreminja in nadgrajuje, zato nam spremljanje analitike veliko pomeni.
O piškotih in zasebnosti
Spletno mesto uporablja piškote za zbiranje anonimiziranih podatkov o obiskanosti, za nekatere nastavitve
in za pravilno delovanje oglaševanja. Podatki nam pomagajo razumeti, kako izboljšati spletno mesto.
Za shranjevanje piškotov je potrebno vaše dovoljenje. Če kliknete Sprejmi,
s tem dovolite uporabo piškotov za nastavitve, analitiko in oglaševanje. Če ne želite piškotov za oglaševanje,
kliknite Spremeni nastavitve in izberite dovoljene kategorije.
Nujno potrebnih piškotov ni mogoče izklopiti. Če ne želite sodelovati v merjenju statistike obiskanosti,
vam priporočamo, da zapustite to stran. Obiščete lahko npr.
arhiv citatov Zlopamtilo.si ali pa
iskalnik sinonimov Kontekst.io
Več informacij o piškotkih, hrambi podatkov in zasebnosti najdete na strani o
zasebnosti. Za razlago o označevanju
verodostojnosti virov preberite vizitko.
Nastavitve piškotkov
Tu lahko vklopite ali izklopite oglaševalske piškote. Nujno potrebnih ni mogoče izklopiti.