Ker slika ni na voljo, prikazujemo umetniško delo.
Sredina
Zanesljiv vir Verified Propaganda
kultura življenjski slog
Sredina
Zanesljiv vir Verified Propaganda

Rožičeva potica, simbol skromnosti, se vrača na slovenske mize kot kulinarična posebnost

Članek opisuje vrnitev rožičeve potice, tradicionalne slovenske sladice, ki je bila nekoč simbol skromnosti in pomanjkanja. Danes pa je cenjena kot zdrava in okusna kulinarična specialiteta.

Izvorni članki

Rožičeva potica: recept, s katerim se pozabljena tradicija vrača na slovenske mize
Rožičeva potica: recept, s katerim se pozabljen...
slovenskenovice.si | 20. 12. 2025 7:21
Rožičeva potica: recept, s katerim se pozabljena tradicija vrača na slovenske mize
Rožičeva potica: recept, s katerim se pozabljen...
odprtakuhinja.delo.si | 20. 12. 2025 6:25

Lastnosti poročanja virov

Viri imajo različne politične orientacije in preference, prav tako tipe poročanja. Vsak vir lahko poroča na več različnih načinov (objavljanje novic, intervjuji, itn. Ni nujno, da so viri vedno zanesljivi. Če je vir kdaj v preteklosti širil dezinformacije ali propagando, je to navedeno, vendar to ne pomeni samodejno, da je ta novica lažna. Prav tako ni nujno, da so viri z določeno politično orientacijo vedno pristranski v poročanju.

Število kvadratkov prikazuje, koliko virov v tej novici ima določeno značilnost.

Objektivnost

pristranski:
nepristranski:

Zanesljivost

zanesljiv:

Politična orientacija

desno:
sredina:
neznano:

Politične preference

populističen:
neznano:

Tip poročanja

poročanje o novicah:
reportaže:
kronika:
mnenja in komentarji:
nasveti:

Neodvisnost

neodvisen:
odvisen:

Več o ocenjevanju virov.

Zakaj je novica relevantna za Slovenijo

Članek govori o tradicionalni slovenski jedi, kar je relevantno za slovensko kulturo in kulinariko.

Podobni članki

Krompir v zelnici: Preprosta in okusna jed za hladne dni
življenjski slog
Krompir v zelnici: Preprosta in okusna jed za hladne dni

28. okt 8:04

Članki s spletnih strani delo.si, odprtakuhinja.delo.si in slovenskenovice.si predstavljajo recept za krompir v zelnici, tradicionalno pivško jed, ki jo je enostavno pripraviti iz treh sestavin, ki so vedno pri roki. Poudarjajo, da je jed preprosta, okusna in priročna za hladne dni.

Na vlakih delili med in jabolka za ozaveščanje o pomenu lokalne hrane
industrija gospodarstvo
Na vlakih delili med in jabolka za ozaveščanje o pomenu lokalne hrane

17. nov 12:05

V Sloveniji se je začel Teden slovenske hrane, v sklopu katerega Čebelarska zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine in Slovenske železnice izvajajo skupno akcijo »Lokalna hrana na vlakih«. Namen akcije je ozaveščanje potrošnikov o pomenu domače hrane in spodbujanje k nakupu slovenskih živil. Potnikom delijo jabolka in med.

Teden slovenske hrane promoviran z medom in jabolki na vlakih
življenjski slog industrija
Teden slovenske hrane promoviran z medom in jabolki na vlakih

3. nov 14:07

V Sloveniji bo tretji teden novembra že drugič zapored potekal teden slovenske hrane. Cilj dogodka je poudariti pomembnost lokalne hrane in ozaveščati o prednostih uživanja slovenskih živil. Novost letošnjega leta je deljenje slovenskega medu in jabolk potnikom na vlakih.

V Zagrebu izdana kuharica slovenske manjšine
kultura življenjski slog
V Zagrebu izdana kuharica slovenske manjšine

24. nov 13:57

Na Hrvaškem je izšla dvojezična kuharica "Spomini na babičino kuhinjo", ki jo je avtorica Marjeta Trkman Kravar sestavila s pomočjo tamkajšnjih Slovenk. Knjiga vsebuje recepte za tradicionalne slovenske jedi in po besedah etnologinje Lee Kužnik predstavlja pomemben del identitete slovenske manjšine v Zagrebu.

Paprike in gomoljna zelenjava v ospredju kulinaričnih dvobojev
življenjski slog
Paprike in gomoljna zelenjava v ospredju kulinaričnih dvobojev

4. nov 9:07

V kuhinji se odvija dvoboj paprik, kjer se rumena, rdeča in zelena paprika potegujejo za naziv zmagovalke na krožniku. Vsaka barva ima svoje značilnosti: rdeča je sladka in mesnata, rumena svilnata in blaga, zelena pa živa in rahlo travnata. Poleg paprik je v ospredju tudi gomoljna zelenjava, ki jo lahko hrustljavo zapečemo v pečici. Gomoljna zelenjava, kot so zelena, koleraba, pastinak, korenček in rdeča pesa, je lahko priloga ali glavna jed.

Zakaj je novica relevantna za Slovenijo

Članek govori o tradicionalni slovenski jedi, kar je relevantno za slovensko kulturo in kulinariko.