Povečano tveganje za okužbo s campylobacter v poletnih mesecih
zdravstvo potrošništvo

Povečano tveganje za okužbo s campylobacter v poletnih mesecih

Vrhunec poletja in toplejši dnevi so prinesli podvojitev primerov okužbe s črevesno bakterijo campylobacter. Ta bakterija se pogosto povezuje s pripravo perutnine, zlasti v času piknikov in grilanj. Bolezen se lahko kaže z blodivimi driskami, močnimi trebušnimi bolečinami in vročino, pri čemer so posebej ranljivi otroci. Mikrobiologinja Monica Ricao Canelhas iz Švedske uprave za živilsko varnost (Livsmedelsverket) opozarja na potrebno dodatno previdnost pri ravnanju s hrano, da bi se izognili okužbi.

Izvorni članki

Entitete in sentiment

Entiteta Sentiment
campylobacter zelo negativno
Monica Ricao Canelhas nevtralno
Livsmedelsverket nevtralno

Zakaj je novica relevantna za Slovenijo

Novica je relevantna za življenje v Sloveniji, saj se bakterija campylobacter pojavlja tudi v Sloveniji in poletni meseci predstavljajo povečano tveganje zaradi povečane porabe perutnine in piknikov. Opozarja na splošne preventivne ukrepe pri ravnanju s hrano, ki so univerzalno uporabni.