Znanstveniki razkrivajo skrivnosti stabilnosti pene v pivu
življenjski slog tehnologija

Znanstveniki razkrivajo skrivnosti stabilnosti pene v pivu

Raziskave so pokazale, da stopnja fermentacije vpliva na stabilnost pene v pivu. Švicarski znanstveniki so po sedmih letih raziskav ugotovili, da imajo piva, fermentirana trikrat, kot so belgijska piva, dlje obstojno peno kot lagerji, fermentirani samo enkrat. Nova dognanja pojasnjujejo, zakaj imajo nekatera piva bogato in stabilno peno, medtem ko druga hitro izgubijo glavo.

Izvorni članki

Scientists Unlock Secret To Thick, Stable Beer Foams
slashdot.org | 26. 8. 2025 20:01
‘Really rich physics going on’: the science beh...
theguardian.com | 26. 8. 2025 17:07
Fluid physics reveals why some beers produce bi...
cosmosmagazine.com | 26. 8. 2025 15:01

Podobni članki

Raziskava kaže, da fluorid v pitni vodi ne vpliva negativno na kognitivne sposobnosti, morda jih celo izboljšuje
zdravstvo tehnologija
Raziskava kaže, da fluorid v pitni vodi ne vpliva negativno na kognitivne sposobnosti, morda jih celo izboljšuje

19. nov 20:56

Nova raziskava izpodbija nedavne trditve o tveganjih, povezanih s fluoridom v pitni vodi v Združenih državah Amerike. Raziskava ugotavlja, da fluorid ne vpliva negativno na kognitivne sposobnosti in bi lahko celo prinesel koristi. Dolgoletna praksa dodajanja fluorida v pitno vodo je pod drobnogledom zaradi vprašanj, ali koristi odtehtajo morebitna tveganja.

V ZDA se obeta nov prehranski trend: vlaknine
posel zdravstvo
V ZDA se obeta nov prehranski trend: vlaknine

19. nov 15:56

Potrošniki v ZDA, ki so se naveličali dodajanja proteinov v praktično vse izdelke, se bodo kmalu srečali z novim trendom: vlakninami. Število novih izdelkov, ki se promovirajo z visoko vsebnostjo vlaknin, je v letošnjem letu močno naraslo. Na družbenih omrežjih se pojavlja na stotine videoposnetkov, ki poudarjajo koristi prehranskih vlaknin in delijo recepte za njihovo večjo porabo.

V Fitzroyu se je preoblikoval bar Bad Frankie v nov koktajl bar Hands Down
življenjski slog
V Fitzroyu se je preoblikoval bar Bad Frankie v nov koktajl bar Hands Down

13. nov 20:05

V melbournškem predmestju Fitzroy, blizu ulice Smith Street, je ekipa, ki dobro pozna lokalno kulturo pitja, preoblikovala bar Bad Frankie v nov koktajl bar Hands Down. Lokal ponuja koktajle, ki na zabaven način uporabljajo desertna vina, in je primeren za obisk pred ali po večerji.

Entitete in sentiment

Entiteta Sentiment
Pivo nevtralno
fermentacija nevtralno
Švica nevtralno
belgijska piva Pozitivno
lagerji Negativno
pena Pozitivno

Zakaj je novica relevantna za Slovenijo

Čeprav je tema splošno zanimiva, nima velikega vpliva na življenje v Sloveniji.