Ultraprocesirana hrana povezana s povečanim tveganjem za pljučnega raka
tehnologija zdravstvo življenjski slog

Ultraprocesirana hrana povezana s povečanim tveganjem za pljučnega raka

Novi študiji kažejo, da bi lahko vsakodnevno uživanje ultraprocesirane hrane povečalo tveganje za pljučnega raka. Eno od opazovalnih študij, ki je vključevalo več kot 100.000 udeležencev, je poudarilo skrite nevarnosti sodobne prehrane. Leta 2020 so po svetu zabeležili približno 2,2 milijona novih primerov in 1,8 milijona smrti zaradi pljučnega raka.

Izvorni članki

Ultraprocesados están asociados con un mayor ri...
elnacional.com | 30. 7. 2025 15:10
Comer ultraprocesados a diario podría aumentar ...
lavoz.com.ar | 30. 7. 2025 13:33

Entitete in sentiment

Entiteta Sentiment
ultraprocesirana hrana zelo negativno
Pljučni rak zelo negativno
Študija nevtralno
udeleženci nevtralno

Zakaj je novica relevantna za Slovenijo

Povezava med ultraprocesirano hrano in rakom pljuč je zelo pomembna za javno zdravje v Sloveniji, saj se nanaša na splošno zdravje prebivalstva in prehranske navade.