Kako so se božični prazniki razvijali v Franciji skozi stoletja: od gosi do božične rolade
Objavljeno: 23. 12. 2025 19:57
Božični obrok se je od srednjega veka do danes razvijal, od preprostih prazničnih kruhov do bogatih in prefinjenih pojedin. Zgodovina božičnih miz v Franciji odraža bogastvo francoske kulinarične dediščine.
Viri imajo različne politične orientacije in preference, prav tako tipe poročanja.
Vsak vir lahko poroča na več različnih načinov (objavljanje novic, intervjuji, itn.
Ni nujno, da so viri vedno zanesljivi. Če je vir kdaj v preteklosti širil dezinformacije ali propagando,
je to navedeno, vendar to ne pomeni samodejno, da je ta novica lažna.
Prav tako ni nujno, da so viri z določeno politično orientacijo vedno pristranski v poročanju.
Število kvadratkov prikazuje, koliko virov v tej novici ima določeno značilnost.
Članek opisuje razvoj božične kulinarike v Franciji, kar je zanimivo z vidika kulturne zgodovine, vendar ni neposredno relevantno za življenje v Sloveniji.
V seriji 'Božič po svetu' Elsa opisuje, kako bo preživela božič v družini na Finskem, državi Božička. Poudarja, da je uživanje severnega jelena del njihove božične tradicije.
V domovih za starejše in socialno-medicinskih ustanovah so prazniki ob koncu leta, kot je božič, pomembni mejniki za stanovalce, njihovo praznovanje pa ostaja velik in kompleksen izziv.
Po vsem svetu Božički na nenavadne načine praznujejo božične praznike. Od smučanja do vožnje s čolnom in celo jahanja kamel, različne kulture praznujejo praznike na edinstvene načine.
Christophe Lavelle, raziskovalec pri CNRS in Narodnem muzeju zgodovine v Franciji, je predstavil svojo vizijo božične večerje v prihodnosti. Kot namestnik direktorja Iniciative za prehrano na Sorboni pojasnjuje, da bo prihodnji božični meni še vedno razkošen in družaben, vendar manj mesojed in eksotičen kot danes. Napoveduje uporabo celičnih gosjih jeter.
Za prihajajoče praznike so izbrali šest najboljših izdelkov, ki so bili uspešni na testiranjih okusov v preteklem letu. Ti izdelki so primerni za različne priložnosti, od aperitivov do božičnega zajtrka in novoletne večerje.
Medtem ko je jesen še v polnem razmahu, mnogi že načrtujejo zimske praznike. Prvi vremenski modeli za konec leta napovedujejo, kakšno vreme lahko pričakujemo med božičnimi prazniki leta 2025. Namesto mrzle zime naj bi bil december toplejši od običajnega. Možnost snega je majhna.
Članek opisuje razvoj božične kulinarike v Franciji, kar je zanimivo z vidika kulturne zgodovine, vendar ni neposredno relevantno za življenje v Sloveniji.
Spletno mesto apdejt.si je ljubiteljski projekt,
ki se nenehno spreminja in nadgrajuje, zato nam spremljanje analitike veliko pomeni.
O piškotih in zasebnosti
Spletno mesto uporablja piškote za zbiranje anonimiziranih podatkov o obiskanosti, za nekatere nastavitve
in za pravilno delovanje oglaševanja. Podatki nam pomagajo razumeti, kako izboljšati spletno mesto.
Za shranjevanje piškotov je potrebno vaše dovoljenje. Če kliknete Sprejmi,
s tem dovolite uporabo piškotov za nastavitve, analitiko in oglaševanje. Če ne želite piškotov za oglaševanje,
kliknite Spremeni nastavitve in izberite dovoljene kategorije.
Nujno potrebnih piškotov ni mogoče izklopiti. Če ne želite sodelovati v merjenju statistike obiskanosti,
vam priporočamo, da zapustite to stran. Obiščete lahko npr.
arhiv citatov Zlopamtilo.si ali pa
iskalnik sinonimov Kontekst.io
Več informacij o piškotkih, hrambi podatkov in zasebnosti najdete na strani o
zasebnosti. Za razlago o označevanju
verodostojnosti virov preberite vizitko.
Nastavitve piškotkov
Tu lahko vklopite ali izklopite oglaševalske piškote. Nujno potrebnih ni mogoče izklopiti.